Soovid konsultatsiooni?

Kui soovite krediidihalduse või krediidihaldus.ee tarkvara teemal konsultatsiooni, siis võtke meiega ühendust telefoni (675 55 55) või e-maili (info@krediidihaldus.ee) teel ja lepime kokku edasise tegevuse

Kontaktid


OÜ Krediidihaldus (11602506)

Telefon: 675 55 55

Faks: 675 55 50

 

 

Hinnakasvu vedasid septembris mõned toiduhinnad

10.10.24 20:23

Statistikaameti andmetel odavnes tarbijate ostukorv septembris kuuga 0,3%, aastataguse ajaga võrreldes aga kallines see 3%.

 

See, et augustiga võrreldes septembris hinnad langesid, tuli peamiselt toornafta odavnemisest. Mootorikütused odavnesid kuuga 5,5% ja see langetas tarbijahindu 0,3 protsendipunkti. Mõningast leevendust tõi septembris ka elektri odavnemine. Põhjamaadest märksa kõrgemad elektrihinnad on tänavu olnud Eesti majandusele lisakoormaks.

 

Toiduainete hinnakasv on kiirenenud ja jõudnud paari kuuga 5% lähedusse. Senini on hinnatõus piirdunud üksikute toiduainete kallinemisega – maailmaturu hinnatõusule on ulatuslikult reageerinud näiteks kohvi, mahlade ja või jaehinnad. Septembris kallinesid ka puuviljad, andes ilmselt märku ebasoodsate ilmaolude mõjust, sest tavaliselt tuleb puuviljade puhul ette hoopis hooajalist odavnemist. Hinnasurve üldist tugevnemist toiduainete segmendis näitab ka põllumajandustoormete impordihindade kiire kallinemine viimastel kuudel. Suure tõenäosusega hoiab see toiduainete hinnakavu lähikuudelgi pigem hoogsana.

 

Teenuste hinnakasv oli septembris kiire, ulatudes 7,1%ni. Teenuste hinnad sõltuvad suuresti palkadest, kuid vastupidiselt ootusele ei viidanud augusti andmed sellele, et palkade 8% suurune kasvuhoog võiks raugeda. Tööstuskaupade hinnakasv on aga jätkunud võrdlemisi aeglases tempos. Välismaalt pärit kaupade hindu teeb soodsamaks euro vahetuskurss, mis on kaubanduspartnerite valuutade suhtes läbi ajaloo kõige tugevam. Kuigi majapidamiste tarbimisjulgus on väike, võib leibkondade tarbimisotsuseid mõjutada uuel aastal kehtestatav automaks. Nõudluse kasvu tõttu võib autoturg selle aasta lõpus elavneda ja autode hinnakasv kiireneda.

 

Eesti Panga viimase prognoosi kohaselt tõusevad tarbijahinnad tänavu 3,5%.

 

https://www.eestipank.ee/press/hinnakasvu-vedasid-septembris-moned-toiduhinnad-07102024


Tagasi